Välkommen till minnessidan om Roland "Grus-Kalle" Brändström

Det är över 30 år sedan min far, rallycrosslegenden Roland "Grus-Kalle" Brändström, körde sin sista tävling med sin mytomspunna Volvo PV 544. Säsongen 1984 vann "Grus-Kalle" Sverige-Cupen i rallycross för andra gången av tre möjliga - en klass som motsvarade SM för tvåhjulsdrivna bilar. Lägg därtill två totalsegrar i den tidigare Volvo Cupen i rallycross och mot alla odds åtskilliga finalplatser i den snabbaste SM-klassen mot betydligt nyare och motorstarkare bilar. Totalt vann "Grus-Kalle" fler än ett 40-tal segrar i rallycross, en fantastisk siffra under sina blott åtta aktiva år i rallycrossens rampljus 1977-1984 då han också blev en av de största publikfavoriterna i sin gamla hemmabyggda PV. 

I Boken om "Grus-Kalle" berättar jag om pappas fantastiska motorkarriär som startade redan i grusgroparna utanför Umeå sent 1960-tal. Boken är på 208 sidor med text och massor med bilder. 

En DVD med över 1 timme filmklipp på några av pappas egna favoritkörningar medföljer. Bland annat på genombrottet i Sverige i SVT:s direktsända Mästarmötet 1977 i Tomelilla, A-finalen i Volvo Rallycross Cup 1978 i Arvika samt "Den omöjliga uppkörningen" på Bussjöbanan i Umeå 1981.  

PRIS BOK INKL: DVD 395 kr + frakt
(ord.pris. 495 kr + frakt)
För mer information och för att beställa,   klicka i kontaktformuläret ovanför.


Men det var inte främst för sina segrar som "Grus-Kalle" fascinerade utan för att han alltid gick sina egna vägar med sin gamla, hembyggda Volvo PV. Snillrika innovationer, framtagna i det trånga villagaraget på Ankargränd i Umeå har skapat många myter som lever ännu idag. Det färgglada och höga ekipaget trotsade naturlagarna genom att accelerera jämnt med Porschar, turboladdade VW-bilar och visade ofta baksidan till de senaste fabriksbilarna med betydligt större resurser.

Internationellt körde "Grus-Kalle" framgångsrikt i Nordic Cup som han rankade mycket högt. Det var en billandskamp mellan förare från norra delarna av Sverige, Finland och Norge där åldern på bilen inte spelade någon roll.  

Tyvärr gick "Grus-Kalle" bort alldeles för tidigt efter en tids sjukdom i mars 1986, endast 41 år ung. Denna minnessida kommer att fyllas med mer bilder, fakta och även filmklipp på "Grus-Kalles" framfart i sin PV.  

Med vänliga hälsningar
Jonas Brändström
(äldste son till Roland "Grus-Kalle" Brändström) 

BILDER NEDAN PÅ MODELLBILARNA JAG TAGIT FRAM AV pappa "Grus-Kalles" PVs. Skala 1:43.    Material: I resin med äkta gummihjul
För att beställa, klicka på formuläret längre upp till höger på denna sida.

ENDAST DENNA VERSION PVNo2 KVAR I LAGER 20240622:

PVNo2 - Edition Ski-Doo - ny PV till säsongen 1983 - 500 tillverkade, unikt numrerade.   PRIS: 595 SEK + frakt


PVNo1 - Edition MOVAC - årtal 1978-1982 - 500 tillverkade, unikt numrerade    PRIS: SLUTSÅLD

 


PVNo3 - Edition Polar/Thomas Rådström - år 1986-1991  - 200 tillverkade, unikt numrerade      PRIS: SLUTSÅLD